Blog

Νοθεία ελαιολάδου

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός χυμός που υπερέχει από κάθε άλλο έλαιο καθώς λαμβάνεται με φυσική πίεση σε αντίθεση με τα σπορέλαια που προέρχονται από χημική επεξεργασία με οργανικούς διαλύτες. Είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες (υπεύθυνες για την αντιοξειδωτική ικανότητα), βιταμίνη Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά γεγονός που ανεβάζει το κόστος…
Διαβάστε περισσότερα

Βασική ανάλυση ελαιολάδου – Ποιοτική κατάταξη

Η γνησιότητα και η ποιότητα των ελαιολάδων προσδιορίζονται με βάση τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, όπως αυτά προβλέπονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (Ε.Κ. 2568/91) και τις τροποποιήσεις του. Οι φυσικοχημικές παράμετροι που σε πρώτο στάδιο πρέπει να ελέγχονται είναι η οξύτητα, οι δείκτες Κ και ο αριθμός υπεροξειδίων. Βάση αυτών έχουμε μια πρώτη εικόνα ότι…
Διαβάστε περισσότερα

Τι δείχνουν οι σταθερές Κ για το ελαιόλαδο

Η ειδική απορρόφηση στο υπεριώδες Κ232, Κ268 ή Κ 270 και ΔΚ ή αλλιώς οι σταθερές Κ μας αποκαλύπτουν την ύπαρξη νοθείας σε ένα ελαιόλαδο αλλά όχι μόνο. Είναι ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που μας βοηθάει να αντιληφθούμε τι είδους αλλοίωση και σε ποιο στάδιο της διαδικασίας συνέβει. Η τιμή του συντελεστή Κ 232 αυξάνεται, όταν…
Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΠΙΣΟΥΛΦΙΤ (ΘΕΙΩΔΗ) – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ?

Γιατί προσθέτουμε θειώδη (metabisulfite): Κατά την παραγωγή του μούστου από τα σταφύλια όσο ασηπτικές και άριστες συνθήκες και αν έχει ένα οινοποιείο υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί ανεπιθύμητοι για την αλκοολική ζύμωση. Με την προσθήκη θειώδους (metabisulfite)  στο μούστο προστατεύουμε τον οίνο από την δράση των ανεπιθύμητων μικροοργανισμών και από την οξείδωση, που επιφέρουν αλλοιώσεις στον οίνο.…
Διαβάστε περισσότερα