Νοθεία ελαιολάδου

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός χυμός που υπερέχει από κάθε άλλο έλαιο καθώς λαμβάνεται με φυσική πίεση σε αντίθεση με τα σπορέλαια που προέρχονται από χημική επεξεργασία με οργανικούς διαλύτες.

Είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες (υπεύθυνες για την αντιοξειδωτική ικανότητα), βιταμίνη Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά γεγονός που ανεβάζει το κόστος του έναντι των υπόλοιπων ελαίων και οδηγεί σε έξαρση της νοθείας του με πληθώρα ελαίων χαμηλότερης αξίας (ηλιέλαια, βαμβακέλαια, ιχθυέλαια, πυρηνέλαια, κ.α) με στόχο το κέρδος.

Η οσμή και η γεύση του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστική (φρουτώδη οσμή ελιάς, γεύση συνήθως πικρή ή πικάντικη) και χρώμα που ποικίλει ανάλογα την ποικιλία. Ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό μπορεί, μόνο να μας υποψιάσει για τυχόν νοθεία.

Μέσο της χημική ανάλυσης, πιο συγκεκριμένα με την μέτρηση των σταθερών Κ, είναι δυνατόν να διαπιστώσουμε την νοθεία με σιγουριά και έπειτα με περαιτέρω ποιοτικές αναλύσεις να ανιχνεύσουμε το ακριβές είδος νοθείας.

Στο ΧΗΜΕΙΟ πραγματοποιούνται οι αναλύσεις για τις σταθερές K καθώς και όλες οι αναλύσεις για την ποιότητα του ελαιολάδου όπως προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.   Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε.

Κανένα σχόλιο ακόμα.

Αφήστε τα σχόλιά σας