Πολυφαινόλες ελαιολάδου και Ισχυρισμός υγείας

Με το ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου και ειδικότερα με την παραγωγή αγουρέλαιου τα τελευταία χρόνια έχουμε σαν στόχο την επίτευξη ισχυρισμού υγείας με βάση την περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και συγκεκριμένα σε τυροσόλη, υδροξυτυροσόλη και παράγωγά τους. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιόλαδου. Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιόλαδου (μερίδα αναφοράς ελαιόλαδου).

Χημική ανάλυση πολυφαινολών

Από παλιά χρησιμοποιείτε μια ανάλυση που δείχνει το σύνολο περιεχόμενων πολυφαινολών εκφρασμένο ως ισοδύναμα γαλλικού οξέος και κατ’ επέκταση δείχνει την αντιοξειδωτική ικανότητα. Όμως η συγκεκριμένη ανάλυση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαχθεί ισχυρισμός υγείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελαιολάδου. Η μόνη αποδεκτή από την νομοθεσία χημική ανάλυση για το συγκεκριμένο σκοπό είναι η πλήρης ανάλυση του προφίλ πολυφαινολών που θα μας δώσει το ολικό ποσοστό εκφρασμένο σε υδροξυτυροσόλη και τις περιεκτικότητες κάθε συστατικού. 

Αν επιτευχθεί περιεκτικότητα πολυφαινολών >250 mg/kg τότε επί της ετικέτας μπορεί να αναγραφεί ο ισχυρισμός που έχει αποδειχτεί από την EFSA και πλέον το προϊόν μας λαμβάνει υψηλή αγοραστική αξία.

Το ΧΗΜΕΙΟ Κανελλοπούλου πραγματοποιεί την ανάλυση πολυφαινολών καθώς και άλλα πακέτα αναλύσεων ελαιολάδου για να σας βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του προϊόντος σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για το πακέτο ανάλυσης που σας ταιριάζει.

Κανένα σχόλιο ακόμα.

Αφήστε τα σχόλιά σας