Μέλι

Μέλι

Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Εμπεριέχει μια σειρά από οργανικά και ανόργανα συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία που ξεπερνούν τα 200 σε αριθμό. Το χρώμα του, η γεύση του και το άρωμά του ποικίλλουν μιας κι εξαρτώνται από την φυτική του προέλευση. Aποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα και έχει αντισηπτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό ενώ δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία όταν προορίζεται για τη διατροφή παρά μόνο αναλύσεις ποιότητας.

Η χρήση του ενδείκνυται πέρα από τη σημαντική του συμβολή στην υγεία ως τρόφιμο, σε καλλυντικά και φάρμακα μετά από την ανάλογη επεξεργασία που η επιστήμη της τεχνολογίας φαρμάκων πραγματοποιεί.

Αναλύσεις

Στο "Χημείο" πραγματοποιούμε χημικές και μικροσκοπικές αναλύσεις με σκοπό τον καθορισμό των συστατικών του μελιού από τον οποίο μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα της ποιότητάς του, τον προσδιορισμό της νοθείας του και την κατάταξή του βάση γυρεόκοκκων σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες περί τροφίμων με βάση τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Μερικές από τις αναλύσεις που πραγματοποιούνται στο εργαστήριό μας είναι οι εξής:

 • Περιεκτικότητα γλυκόζης και φρουκτόζης
 • Περιεκτικότητα σε σακχαρόζη
 • pH
 • Ελεύθερη οξύτητα
 • Υγρασία
 • Αγωγιμότητα
 • Μη υδατοδιαλυτές ουσίες
 • HMF (Υδροξυμεθυλοφουρφουράλη)
 • Δείκτης Διαστάσης
 • Γυρεοσκοπική Ανάλυση
 • Ανίχνευση αντιβιοτικών
 • Υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Παράδοση

Η Ελλάδα έχει παράδοση χιλιάδων ετών στη μελισσοκομία, που οφείλεται στις κατάλληλες περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν και στην μεγάλη ποικιλία μελισσοκομικής χλωρίδας της χώρας στην οποία οφείλονται οι εξαιρετικές οργανοληπτικές του ιδιότητες. Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής παραγωγής μελιού έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού έγκειται στην ποιότητά του που είναι αποτέλεσμα των πολυποίκιλων γυρεόκοκκων που περιέχει, στην μεταφορά των μελισσών από τους παραγωγούς στον κατάλληλο τόπο την κατάλληλη εποχή, κ.α.

Σύμφωνα με τη EUROSTAT, η παραγωγή μελιού στην ΕΕ ανήλθε σε 217.366 τόνους το 2011. Η παραγωγή της ΕΕ παρουσιάζει ελαφρά αύξηση τα τελευταία δέκα έτη (+6% από το 2010) με αρνητικές και θετικές ετήσιες διακυμάνσεις ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Στην Ελλάδα το μοναδικό μέλι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1992 είναι το Μέλι Ελάτης Μαινάλου "Βανίλια" που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή του Μαινάλου Αρκαδίας, κυρίως στην περιοχή γύρω από την Αλωνίσταινα και τη Βυτίνα. Το σύμπλεγμα του όρους Μαίναλο κυριαρχείται από το δάσος της Κεφαλληνιακής ελάτης.

Το μέλι ελάτης "Βανίλια" ανήκει στην κατηγορία των μελιών από μελιτώματα, προέρχεται δηλαδή από το χυμό που προσλαμβάνουν οι μέλισσες με την μεσολάβηση κάποιων εντόμων που παρασιτούν στα φυτά -στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το παράσιτο physokermes hemicryphus που βρίσκεται στα έλατα. Ξεχωρίζει για το κεχριμπαρένιο χρώμα του και για το γεγονός ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, καθώς η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι μικρότερη απ' ό,τι σε άλλους τύπους μελιού.

Τα είδη του μελιού στην Ελλάδα ωστόσο είναι πολλά και εξαιρετικής ποιότητας. Συνήθως προσδιορίζεται η ονομασία τους κατά προτεραιότητα από την ανάλογη βοτανική τους προέλευση από την οποία οι μέλισσες συνέλεξαν το νέκταρ και μετά ακολουθεί ο τόπος προέλευσής τους.

Για να ελέγξετε και να σιγουρευτείτε για την ποιότητα του μελιού που παρασκευάζετε επικοινωνήστε μαζί μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.