Blog

Βασικές πληροφορίες για τη λίπανση της ελιάς

του Κων. Στ. Χαρτζουλάκη, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Η λίπανση της ελιάς συνήθως περιλαμβάνει τα στοιχεία άζωτο (Ν), κάλιο (Κ) και βόριο (Β). Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται η προσθήκη φωσφόρου (Ρ), ασβεστίου (Ca) ή κάποιων ιχνοστοιχείων. Για κάθε 50 κιλά καρπού απομακρύνονται 450 γρ. αζώτου, 100 γρ. φωσφόρου, 500 γρ.…
Διαβάστε περισσότερα

4 ΒΑΣΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

      Το έδαφος είναι η βάση πάνω στην οποία είναι χτισμένο το οικοδόμημα των καλλιεργειών του κάθε παραγωγού. Αποτελεί ουσιαστικά την πηγή τροφοδότησης θρεπτικών συστατικών των καλλιεργειών. Το είδος του λιπάσματος, η ποσότητα και ο τρόπος εφαρμογής εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Οι σπουδαιότεροι από αυτούς είναι: η χημική και μηχανική σύσταση του εδάφους,…
Διαβάστε περισσότερα

Ορθές πρακτικές από τον αγρό μέχρι το ελαιουργείο

Με αφετηρία την ελαιοσυλλογή, ο Έλληνας παραγωγός μπορεί να μάθει και να ακολουθήσει τα βασικά και απαραίτητα βήματα που έπονται του αγρού, κατά τη μεταφορά των καρπών στο ελαιοτριβείο, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη του και τα καίρια σημεία κατά την άλεση, τη μάλαξη και στον διαχωριστήρα. Επιπλέον, χρήσιμες πληροφορίες κατά την αποθήκευση του προϊόντος συνθέτουν τον…
Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του ελαιολάδου

Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, συνιστούσε τη χρήση του ελαιολάδου στο "Περί Τροφής" σύγγραμά του, τεκμηριώνοντας τη σημασία της υγιεινής διατροφής και συνοψίζοντάς την στο εξής συμπέρασμα «Η τροφή δεν είναι τροφή, αν δεν έχει την δύναμή της. Ό,τι δεν είναι τροφή γίνεται τροφή, αν μπορεί να θρέψει» (Ιπποκράτης «Περί Τροφής» παρ. 21). Ο ίδιος…
Διαβάστε περισσότερα